Natalie Jenner, DRUŠTVO LJUBITELJA JANE AUSTEN

Originalan naslov: The Jane Austen Society
Izdavač: Mozaik knjiga, 2021.

Chawton, Hampshire, Engleska 1940-tih godina selo u kojem svatko svakoga poznaje, i koje savršeno zrcali svijet koji je Jane Austen, i sama nekad njegova mještanka, prikazivala u svojim romanima.

Sada, stotinjak godina kasnije, ono je mozaik sastavljen od osebujnih stanovnika od kojih svaki, na svoj način, pati, a koje spaja zajednička ljubav prema djelima književnice po kojoj je selo poznato.

Njen dom, s više od 3.000 vrijednih knjiga i naslijeđa Janeine obitelji uskoro će, smrću posljednjeg nasljednika imanja, biti izgubljen, što potiče osmero mještana da osnuju „Društvo ljubitelja Jane Austen“ i pokušaju spasiti što se spasiti može.

Tu su mlada udovica, ujedno i bivša učiteljica, farmer, seoski liječnik, sobarica, Janeina rođakinja, hollywoodska glumica, odvjetnik i aukcionar poznate londonske kuće. Svaki od njih je privržen ostavštini poznate književnice i učinit će sve što je moguće da onemogući prodaju imanja…

Kako sam i sama popriličan ljubitelj djela Jane Austen, jedva sam čekala nabaviti ovaj roman i baciti se na njegovo čitanje…

Sada, nakon završetka, mogu reći da je najveća vrijednost ovog romana upravo atmosfera i sama razrada likova koji su – zahvaljujući detaljnom prikazu njihovih života, ljubavi, izgubljenih prilika i nada – kao izašli iz kojeg od romana same Austen.

Oni čeznu za neuzvraćenom ljubavlju, stojički podnose podređenost tiranskom članu obitelji koja ih košta ljubavi, prisiljeni su napustiti školu i zaposliti kako bi uzdržavali obitelj, a uz to čitavo vrijeme citiraju i raspravljaju o likovima i djelima Jane Austen, što će bez sumnje, oduševiti svakog obožavatelja ove književnice.

Svaki od njih posjeduje određeni šarm, dolazi iz posve različite sfere života, i s obzirom na njihovo porijeklo, vjerojatno nebi došli u doticaj jedni s drugima da nije njihove ljubavi prema pisanoj riječi Jane Austen. Što je zapravo i poanta ovakvih društava i književnih klubova…

Česta usporedba s kultnom “Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja” Mary Ann Shaffer i Annie Barrows nije bez razloga, iako je meni osobno ova knjiga ipak nije uspjela skinut s trona jedne od najdražih. No, bez obzira na to, doista sam uživala u njenom čitanju.

Šarmantna i utješna, ovo je knjiga uz koju ćete barem na nekoliko sati postati dijelom društva likova Jane Austen te se izgubiti atmosferi jednog posve drugačijeg vremena…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s