Yuval Noah Harari, SAPIENS: KRATKA POVIJEST ČOVJEČANSTVA

Originalan naslov: קיצור תולדות האנושות
Izdavač: Fokus, 2015.

Prije davnih 70.000 godina, na Zemlji je živjelo barem šest ljudskih vrsta, dok je današnji dan doživjela samo jedna – Mi. Homo Sapiensi. I otada vladamo ovom planetom.

Za razliku od prvih ljudi, koji su se pojavili prije otprilike 2,3 milijuna godina u istočnoj Africi, evoluirajući iz roda velikih majmuna poznatih kao Australopithecus, kao i onih koji su slijedili, iako nisu bili osobnito posebni – veliki mozak, uspravan hod, korištenje alata i društvenost – zajednička je i ostalim vrstama, samo su Homo Sapiensi napredovali i na kraju preplavili svijet – sve ostale ljudske vrste su izumrle.

Iz istočne  su se Afrike proširili Arapskim poluotokom, te otuda vrlo brzo preplavili čitavo euroazijsko kopno. Tjerajući druge vrste prema uništenju, te se istovremeno križajući s njima, Homo Sapiens je zavladao Zemljom.

No, kako je upravo naša vrsta uspjela preživjeti, zašto smo napustili drevne načine života naših predaka i organizirali se u zajednice koje su s vremenom prerasle u sela, gradove i kraljevstva, kao i kako smo počeli vjerovati u bogove, izumili novac, knjige i zakone, te još bitnije – kako će se naš svijet mijenjati kroz tisućljeća koja dolaze – sumirao je, na posve jednostavan način – u još jednom bestseleru Yuval Harari.

Rođen u Izraelu, diplomirao na Oxfordu, ovaj se intelektualac, povjesničar i profesor, specijalizirao na temu svjetske, srednjovjekovne  i vojne povijesti. U središtu njegova znanstvenog interesa dalekosežna su i općenita povijesna pitanja: Kako biologija utječe na povijest? Ima li pravednosti u povijesnom razvoju? Jesu li ljudi tijekom povijesti postali sretniji? I upravo je na njih pokušao odgovoriti u svom djelu „Kratka povijest čovječanstva“.

Izvorno objavljena na hebrejskom 2011. godine, ova je knjiga prevedena na engleski tri godine kasnije, i postala gotovo momentalno međunarodnim bestselerom. Rasprostire se kroz mnoštvo disciplina, sumirajući povijest, antropologiju, zoologiju, lingvistiku, filozofiju, teologiju, ekonomiju, psihologiju, neuroznanost i još mnogo toga.

Priča koju nam autor donosi je pisana čitko i zanimljivo, a tako se i čita – poput bilo kojeg bestselera – vodeći nas kroz zadivljujuću ljudsku povijest, od evolucijskih korijena do doba kapitalizma i genetskog inženjeringa, kako bismo otkrili zašto smo takvi kakvi jesmo.

„Homo Sapiens vlada svijetom jer je jedina životinja koja može vjerovati u stvari koje postoje jedino u njenoj mašti – bogove, države, novac i ljudska prava.

Polazeći od ove provokativne ideje, Harari prepričava povijest naše vrste, iz posve svježe perspektive. Prema njemu, novac je najpluralistički sustav međusobnog povjerenja ikad osmišljen, kapitalizam najuspješnija religija ikada, postupanje sa životinjama u modernoj poljoprivredi i stočarstvu vjerojatno najgori zločin u povijesti, te da – iako smo daleko moćniji od naših predaka, nismo ništa sretniji…“

Ono što mi se posebno svidjelo je činjenica da su podaci, tumačenja i put kojim se kretalo čovječanstvo objasnili na sasvim razumljiv način od kojih su neka iskristalizirala moja već postojeća razmišljanja o pojedinim temama, dok su me druga potakla na razmišljanje van već postojećeg znanja i okvira.

Izuzetno sam mnogo dijelova označila kao važne. Mnogima sam se naknadno i vraćala. I još ću se vraćati, jer je ovo jedna od knjiga koja se čitaju bez žurbe, polako upijajući opisano, te razmišljaljući o tome.

Doista je riječ o “uzbudljivo napisanom prikazu čudesnog povijesnog puta koji je prošla naša vrsta – od beznačajnog čovjekolikog majmuna do gospodara svijeta”.

Velika preporuka s moje strane.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s