Stephen & Lucy Hawking, OTKLJUČAJ SVEMIR

Originalan naslov: Unlocking the Universe

Izdavač: Fokus na Hit, 2020.

Mislim da ne postoji osoba koja nije upoznata s imenom Stephena Hawkinga, bilo jer su se s njegovim radom susreli tokom školovanja i rada, bilo zahvaljujući seriji ‘Teorija velikog praska’.

Ovaj je, slobodno možemo reći, genijalni znanstvenik najpoznatiji je po doprinosima na polju kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, i po popularno pisanim djelima u kojima iznosi svoje općenite teorije o svemiru. Tu se ubraja i znanstveni bestseler Kratka povijest vremena (A Brief History of Time), koji je zauzeo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa i zadržao prvenstvo rekordnih 237 tjedana.

U sastavljanju ove knjige, sumiranja gomile znanstvenih radova i činjenica, mu se pridružila kćer Lucy, a rezultat njihove suradnje je vodič kroz sve što je itko od nas mogao poželjeti saznati o našem svijetu i njegovom nastanku.

Jeste li znali da zemljina atmosfera nije uvijek bila kao danas? Da u njoj prije 3,5 milijarde godina nije bilo kisika? Da pojedini znanstvenici zagovaraju teoriju da je život zapravo započeo na Marsu, a tada meteoritom stigao na zemlju?

Pogledamo li oko sebe, raznolikost biljnog i životinjskog svijeta koji nas okružuje je doista izvanredna. Znanstvenici su dosad identificirali i klasificirali oko 1,2 milijuna vrsta, dok se vjeruje da bi ih na našem planetu moglo biti oko osam ili devet milijuna.

Odakle potječu sve te vrste? Kako su nastale, biljne i životinjske, ali i mi, ljudi? Zbog čega smo različiti? Što je to genetika? Što su to Schrödingerova mačka i teorija struna? Što je to ‘tamna strana’ Mjeseca? Koji sve izazovi leže pred današnjim, a i budućim znanstvenicima?

U ovoj ćete knjizi čitati o Edwinu Hubbleu, Albertu Einsteinu, Isaacu Newtonu (i mnogim drugima), te njihovim otkrićima koja su promijenila način na koji razmišljamo i gledamo, ne samo svemir, već čitav svijet oko sebe.

Njihove su teorije opisane na pojednostavljen, razumljiv način te osiguravaju pregledan i zanimljiv prikaz raznoraznih činjenica, uključujući i one o genetici, klimatskim promjenama te onome što nas čeka u budućnosti.

Sama je knjiga podijeljena na sedam poglavlja: U početku, Zemlja i sve na njoj, Istraživanje svemira, Tamne stvari, Život u svemiru, Putovanje kroz vrijeme…, …. u budućnost, a svako od njih je popračeno zanimljivim ilustracijama.

Ovo nije knjiga koju ćete pročitati u jednom danu, no sa sigurnošću mogu reći da je ona kojoj ćete se redovito vraćati, i koja bi svakako trebala biti dio kućne knjižnice svakog od nas.Bilo da ste početnik u istraživanju fizike i svemira, ili već ‘prekaljeni’ znanstvenik, ovo je knjiga u kojoj ćete uživati. A i naučiti ponešto putem 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s